GYM & JOY

GYM & JOY

0,00 € gedoneerd
0 Donateurs

In samenwerking met het CHC van Luik en de Stichting tegen Kanker heeft het programma “Gym & Joy” tot doel lichamelijke activiteit bij kinderen met kanker in het ziekenhuis en thuis aan te moedigen.
Een leraar lichamelijke opvoeding, geïntegreerd in het verzorgingteam, begeleidt het kind vanaf het begin van de medische behandeling. Dankzij een speelse methodologie, ontwikkeld voor het project, biedt het oefeningen van intensiteit die gericht zijn op bovenlichaam, onderlichaam, romp, psychomotoriek in het algemeen.
Samen met het kind en het gezin definieert hij/zij een aangepast en progressief programma dat in alle veiligheid in het ziekenhuis en thuis kan worden toegepast. Er worden ook collectieve workshops aangeboden om op een leuke manier de sociale en relationele dimensies van sport te versterken.
Om het programma te versterken is CHC, in samenwerking met de Justine Henin Foundation, van plan een multisportterrein aan te leggen naast het ziekenhuis.

 

De bijdrage van de Stichting

De Stichting zal op twee niveaus bijdragen om een optimale en duurzame uitvoering van het project te verzekeren:
Vaardigheden (zoals projectmanagement): de Stichting stelt het CHC een projectcoördinator ter beschikking om de uitvoering van het Gym & Joy-programma te verzekeren, met name door alle leiders in het programma (ziekenhuisdirectie, artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, enz.) te betrekken.
Financiering voor de aanleg van een multisportterrein buiten. Deze infrastructuur zal vlak naast het ziekenhuis worden gebouwd waardoor kinderen in alle veiligheid kunnen sporten en het voor hen vaak ingewikkelde vervoer vermijden.

De impact

Het Gym & Joy-project wordt momenteel uitgevoerd op de volgende afdelingen: de pediatrische hematologie-oncologieafdeling, de gewichtskliniek en de psycho-sociale afdeling. Er is een grote vraag naar programma’s voor lichaamsbeweging onder hun patiënten.
Het project bereikt ongeveer 100 kinderen per jaar.
De pediatrische hematologische oncologiedienst in het CHC behandelt momenteel bijvoorbeeld gemiddeld 30 nieuwe pediatrische kankerpatiënten per jaar. De pediatrische hematologische oncologiedienst in het CHC behandelt momenteel bijvoorbeeld gemiddeld 30 nieuwe pediatrische kankerpatiënten per jaar.

Voordelen voor het kind

Het Gym & Joy-project is het resultaat van een lang proces van bezinning en onderzoek, met name naar lichaamsbeweging bij kinderen met kanker.

De ziekte en de kankerbehandelingen worden in verband gebracht met nadelige gevolgen voor het bewegingsapparaat, het cardiopulmonale systeem en het psychologische systeem, waaronder oververmoeidheid en verslechtering van het lichaamsbeeld. Deze effecten zijn ook vergelijkbaar voor kinderen in de Gewichtskliniek of de psychosociale dienst.
Verschillende studies hebben de positieve rol van lichaamsbeweging bij de preventie van complicaties en bij de revalidatie van patiënten op korte en lange termijn aangetoond

Restons en contact.

Besoin de renseignements ? N'hésitez pas à contacter la fondation.

Keep in touch.

Want more information? Do not hesitate to contact the Foundation.

In contact te blijven.

Wilt u meer informatie? Aarzel niet om contact op te nemen met de Stichting.